Jag vill bidra till ett bättre företagsklimat och kompetensförsörjning.

Ola Granholm föreläser

Företagsklimat – Näringslivs- och utvecklingsstrategier

Jag har de senaste åren jobbat med näringslivsstrategier i ett antal kommuner med helt olika förutsättningar. Mitt arbetssätt är att jobba nära/tillsammans med näringslivskontor och kommunledning. Vi startar med att intervjua ett representativt urval av företagare/företagsledare, förvaltnings- och enhetschefer och ledande politiker. Parallellt med det så gör vi en omvärldsanalys för att sätta in kommunens förutsättningar i ett större sammanhang. Med de pusselbitarna börjar vi sedan, i nära samverkan med både kommunledning och företagare/företagarorganisationer att göra en skiss för hur kommunen kan jobba mer offensivt och framgångsrikt med näringslivsfrågor och hur man bör prioritera.

Min ambition är att kommunledningen och företagarna ser/bygger en gemensam bild och att näringslivsstrategin och den handlingsplan som vi bygger upp blir deras gemensamma verktyg för att bygga en attraktiv kommun. Win-win med tydliga ”spelregler” och gemensamma krafter framåt. En förutsättning för att det ska bli en positiv effekt av sådana här processer är att både kommunledning och företagare/företagarorganisationer själva är aktiva i strategiarbetet/kommunikationen.

 
Personer som sitter och lyssnar

Kompetensförsörjning & skola-näringsliv

Jag har jobbat med ett antal separata uppdrag inom kompetensförsörjning de senaste åren, men kompetensförsörjning har också varit en central pusselbit i uppdragen att bygga näringslivsstrategier. Jag har jobbat med alla utbildningsstadier, från grundskola till gymnasium och yrkesvux samt med yrkeshögskola, folkhögskola och universitet/högskola och hur de samverkar med arbetsliv/näringsliv. Jag har också jobbat med validering. I flera uppdrag har min roll varit att bygga en gemensam strategi där vi utgår från branschernas/klustrens behov och bygger upp en samverkan mellan näringslivet, kommunens olika enheter, Arbetsförmedlingen, yrkesprogrammen på gymnasiet, privata och offentliga utbildare. Min roll har varit att analysera vad som (inte) fungerar, vad som behöver adderas, skissa på en gemensam bild och presentera en bättre fungerande lösning, ibland också att genomföra den.

Inom samverkan skola-näringsliv har jag jobbat tillsammans med skolchefer, rektorer, studie- och yrkesvägledare och företagare/branscher med att, på skolans villkor, bygga bryggor och praktiska kontakter mellan yrkesliv och skolan. Mitt mål är att arbetet alltid ska vara integrerat i läroplan, förankrat hos lärare och bidra till ökade möjligheter för skolan att höja meritvärdena/öka andelen godkända elever.

 
Ola uppe på scen och föreläser

Utvärdering/följeforskning

Jag har sen 2013 utvärderat ett tjugotal större utvecklingsprojekt och verksamheter med koppling till näringslivsutveckling, integration och kompetensförsörjning. Rollen som utvärderare består i att följa och beskriva projekt, plocka fram- och tydliggöra lärandet, att fungera som ett externt bollplank för projektledare/styrgrupp och bidra till ett framgångsrikt projekt. Som utvärderare är jag en neutral person som betraktar och analyserar projektet utifrån, bidrar till kloka vägval och att framtida projektägare använder lärandet för att undvika onödiga ”fallgropar” och istället använda sig av modeller som har visat sig fungera väl tidigare. Min främsta styrka som utvärderare är bred kunskap inom samhälls- och näringslivsutveckling och att utifrån det bidra med ett omvärldsperspektiv och externt lärande till projektledare, styrgrupp och finansiärer. I många av mina utvärderingsuppdrag jobbar jag tillsammans med Monica Rönnlund på Evidera AB.